YourJKBOSE

JKBOSE Class 3rd EVS Chapter 3 Solutions & Notes PDF Download

In this post, you will get Water O’ Water Class 3rd Question Answers for JKBOSE EVS Chapter 3. All questions from the textbook have been solved in a simple and accurate way to help students prepare for their exams.

Class Subject Chapter Board
Class 3rd EVS Chapter 3 (Water O’ Water!) JKBOSE

Water O’ Water Class 3rd Question Answers

Q1. Do you know any poem or song on water? Recite it in the class.

Ans: Yes, I know a poem on water:
Water O’ Water!
I’ll wash my face with water,
Said Munna to his Nani.
We all quench our thirst with water,
We are all alive because of water.

Q2. Which are the places mentioned in the poem where we find water?

Ans: The places mentioned in the poem where we find water are rivers, waterfalls, lakes, and springs.

Q3. Tick (✓) the activities for which water is needed:

  • To play
  • To write
  • To run a fan
  • To sing
  • To make tea (✓)
  • To knead dough (✓)
  • To run a boat (✓)
  • To paint pictures (✓)
  • To grow plants (✓)

Q4. Name any four activities which:

(a) You can do without water:
1. Reading
2. Playing
3. Writing
4. Sleeping

(b) You cannot do without water:
1. Cooking
2. Washing clothes
3. Bathing
4. Drinking

Q5. Water more or less:

Arrange the following on the basis of the amount of water that is needed for each of the activities. Begin with the activity that needs the most water:
(Activities: To bathe, to drink, to clean the house, to water the fields, to knead dough)

Ans:
1. To water the fields
2. To clean the house
3. To bathe
4. To knead dough
5. To drink

Q6. Water – From where?

In the poem you read about rivers, waterfalls, lakes and springs. We get water from all these places. From where do you get water? Put a (O) around those places that are around your house or in your village:
Lake, Well, Tube-well, Pond, Waterfall, Hand pump, River, Stream, Tap, Tank, Sea, Hot water spring.

Ans: Tap, Hand pump, Well, Tube-well, Tank. (Circled based on common availability at home)

Q7. Have you seen hot water coming out of the ground? Where?

Ans: Yes, I have heard about hot water springs coming out of the ground in places like Tattapani / Manikaran.

Q8. Does any river flow through your village or city? If yes, write its name.

Ans: Yes, river Jhelum (or Chenab / Tawi) flows through our state/city.

Q9. Do you know the names of any rivers? Write their names.

Ans: Jhelum, Chenab, Tawi, Indus, Ganga, Yamuna.

Q10. At home, where do you get drinking water from?

Ans: We get drinking water from taps supplied by the municipal water department.

Q11. Do you have to go far to get water? How much time does it take to bring water?

Ans: No, we do not have to go far. We get water directly through tap connections at home.

Q12. Why do we need to store water?

Ans: We store water so that we can use it during water shortages or when tap supply is not available.

Q13. Who fetches water in your house?

Ans: My parents fetch and store water in tanks and vessels at home.

In Every Row Put a Circle Around One That is Different From Others

1. River, Mountain, Lake, Pond, Spring.
Ans: Mountain (Reason: Mountain is not a source of water).

2. Bathing, Washing clothes, Swimming, Combing hair, Kneading dough.
Ans: Combing hair (Reason: It does not require water).

3. Fish, Duck, Monkey, Crocodile, Tortoise.
Ans: Monkey (Reason: Monkey lives on land/trees, others can live in water).

4. Car, Boat, Bus, Train, Bicycle.
Ans: Boat (Reason: Boat moves on water, others run on land).

Scroll to Top